Zelfdiscipline is geen straf maar een vorm van zelfrespect

Om je dromen te verwezenlijken is er meer nodig dan motivatie, namelijk zelfdiscipline

Tapas…nee niet de lekkere Spaanse hapjes maar wel zelfdiscipline, de derde Niyama (gedragsvoorschriften) op het achtvoudig yoga pad van Patanjali. Zelfdiscipline vergt innerlijke kracht maar als je-ondanks je weerstand- doorzet, zal het resultaat de moeite waard zijn.

Motivatie komt en gaat, de ene dag heb je zin om te gaan sporten en de andere dag niet. Belangrijker dan motivatie is discipline, om ook op je mat te gaan zitten als je geen zin hebt. Omdat je weet dat je je beter zal voelen achteraf en regelmatig oefenen bijdraagt aan een groter geheel van algemeen welzijn.

Zelfdiscipline positief bekeken

Net zoals yoga
-leer je geen instrument bespelen door eens in de paar weken 5 minuutjes te oefenen
-leer je geen taal spreken door af en toe wat woordjes te leren
-word je geen goede kok door enkel recepten te lezen

Zelfdiscipline… het heeft vaak een negatieve bijklank bij ons in het Westen, het lijkt wel een straf. Toch is het eigenlijk een hoge vorm van zelfrespect want bedenk eens, hoe vaak voel je je super goed nadat je toch gedaan hebt waar je eerst geen zin in had? Door een belofte aan onszelf na te komen vergroot je zelfvertrouwen.

Stel je zelf steeds de vraag; waarom wil ik wat ik wil?

Als je zelfdiscipline een uitdaging vindt, maak connectie met je WHY. Waarom wil je verandering in je leven en wat is het alternatief als je het niet doet? Hou dit steeds voor ogen, maak een afspraak met jezelf en kom deze na.
In de yoga sutra’s van Patanjali (belangrijke tekst in de yogafilosofie) wordt het belang van zelfdiscipline ook benadrukt. De allereerste sutra luidt: ‘Nu wordt het pad van yoga onderwezen. Dit pad vraagt energie en toewijding maar dit krijg je ook terug. Je groeit en verandert en zal niet meer dezelfde zijn. Yoga is een studie en manier van leven.’

De juiste balans tussen discipline en zacht zijn voor jezelf

Het is natuurlijk ook belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam en geest, ook dat is yoga. Gun jezelf rust als je voelt dat je dat nodig hebt. Maar vaak is het enkel de motivatie die ontbreekt.
Stel jezelf doelen. Dat hoeft niet groot te zijn. 5 minuutjes bewust ademhalen per dag en hou dit minstens 21 dagen vol. (Zo lang duurt het om een nieuwe gewoonte te kweken.) Je zal merken dat je de voordelen die erbij horen niet meer wilt opgeven.

Yoga is geen quick fix maar de energie die je er in steekt zal je meer dan terug krijgen. Door yoga te beoefenen eer je je mind, body and spirit. Door jezelf te respecteren, groeit je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde, waardoor je krachtig in het leven staat.