Helen gaat niet in rechte lijn

In onze maatschappij hebben we aangeleerd dat als we hard studeren en ons hard inzetten, dat je dan goede punten haalt. Heb je slechte punten, dan ben je stout geweest, niet goed genoeg en ga je vol schaamte naar huis.

Ik ben het daar niet mee eens. Kijk naar onze eigen healing journey. Soms kan je nog zo hard je best doen, toch kan het voelen alsof je 2 stappen vooruit zet en dan weer 4 achteruit. Dat is omdat helen niet in rechte lijn gaat maar eerder in een spiraal.

Er is ook geen eindexamen te halen als in: ‘nu ben je geslaagd en zal je nooit meer verdriet of pijn of angst ervaren en elke dag is als Kerstmis maar dan met de zon die schijnt, elke dag is één groot feest’.

Emoties horen bij het leven

Zolang we van vlees en bloed zijn, zullen we deze emoties ervaren. De manier waarmee we ermee omgaan zal veranderen, dat wel. Alles start bij bewustzijn. Opmerken dat je die emoties hebt, ervaren waar je ze voelt in je lichaam, ze niet afwijzen maar omarmen, en zodra ze verwerkt zijn, ze weer loslaten. Emotions = energy in motion. Zie het als bezoekers die je een les komen leren, maar die dan weer mogen vertrekken. En dat is vaak wat we niet doen, we houden eraan vast, wat dan voor pijn en verdriet zorgt.

Je kan enkel je best doen

We kunnen ons best doen, elke dag, om de tools (ademen, meditatie, bewegen, enz…) te implementeren. Dat is iets dat we in de hand hebben, onze eigen inzet, maar het resultaat daarvan hangt van vele factoren af en we mogen de gehechtheid aan het resultaat loslaten.

Dit is een les uit de Bhagavad Gita, een belangrijke spirituele tekst in de yogafilosofie.

Weet dat geen enkele oefening die je doet, ooit verloren gaat, ook al krijg je niet onmiddellijk het gewenste resultaat.

Conclusie:

* Het is goed om je best te doen maar wees niet gehecht aan het resultaat

*Als je eventjes bent afgeweken van je pad, keer terug.

*Weet dat je inzet niet verloren gaat maar wees zacht voor jezelf en gun jezelf tijd.

*Helen gaat niet in rechte lijn.

*ALLE emoties horen bij het leven, het doel is niet om je van emoties te ontdoen maar om ermee te leren omgaan.

Heel veel liefs,

Patricia